top of page
Quan dormim el nostre cervell està apagat?

Ens passem un terç de la nostra vida dormint a l’edat de vint-i-cinc anys, dos terços quant som nens i un quart en la tercera edat. El son és com una etapa de la nostra vida que ha estat molt estudiada i encara queden moltes preguntes sense resposta.

El fet de que el nostre cos es trobi en un estat de desconnexió mentre dormim, ens pot portar a concloure que el nostre cervell també es trobi en aquest mateix estat i pensar que tot el metabolisme està aturat, però no és cert, ja que si aquest no funciona, no podríem respirar, digerir els nutrients... Tan quan dormim com quan estem desperts, milions de cèl·lules nervioses estan activades, reben o emeten informació. Però es podria pensar que durant la fase del son només es duen a terme les funcions vitals i tota l’altre part del cervell està inactiva.

Hi ha molta controvèrsia pel que fa la funció del son, hi ha qui diu que serveix per conservar l’energia, ja que durant la nit fa més fred, en hi ha d’altres que diuen que és un restaurador tant físic com mental i en hi ha d’altres que diuen que durant el son es consolida els aprenentatges que s’han dut a terme durant el dia. El que no es pot discutir és que la son és una activitat indispensable pel correcte funcionament del cos.

Si les funcions del son han estat molt discutides, encara ho han estat més les funcions dels somnis, ja que és un gran repte per la neurociència.

HIPOTESI:

El cervell realitza les mateixes funcions tan en època diürna com nocturna.

La majoria dels enquestats donaran per incorrecte aquest mite.

RESULTAT:

Trobar una manera de comprovar aquest mite ens va ser difícil, ja que no tenim els suficients recursos per poder analitzar l’activitat cerebral d’una manera científica, utilitzant els estris de laboratori adequats.

Finalment, vam decidir dur a terme un experiment que consisteix en posar una gravació a tres persones de la mateixa franja d’edat (14 anys), per comprovar si realment és possibles adquirir coneixements durant la fase nocturna.

La gravació consistia en quatre paraules en anglès i les seves respectives traduccions, les paraules eren les següents:

 

NEURONA: NEURON

CEREVELL: BRAIN

ESQUIROL: SQUIRREL

AURICULARS: HEADPHONES

PUPILA: PUPIL

Vam escollir aquestes paraules ja que ens va semblar que per la seva edat no coneixerien. Vam deixar encès la gravació durant més o menys una hora, a les dotze de la nit, quan elles estaven dormint.

CONCLUSIÓ:

Aquest experiment no ens va aportar gaires resultats per redactar unes conclusions coherents, ja que cap de les tres enquestades coneixia la traducció de les paraules esmentades.

No sabem si això és degut a la poca estona que vam deixar la gravació (potser hauríem d’haver repetit la operació durant més dies) o que realment no es pot aprendre mentre dormim.

Tot i això ens decantem més cap a la segona opció, ja que utilitzar el son com a mètode d’aprenentatge no és fiable però sempre pot ajudar a que els conceptes adquirits durant el dia s’implantin a la memòria.

  • Black Twitter Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Google+ Icon

 creat per Aina Rico i Ilhame Adioui

bottom of page