La música pot influir en les emocions i la presa de decisions?
En diverses ocasions hem sentit a parlar de la importància de la música a nivell emocional i intel·lectual, ja que aquesta té una gran capacitat per intervenir en el nostre estat d’ànim entre altres coses. Una simple cançó ens pot originar una sensació de tristesa o de alegria; ens pot fer reviure moments, recordar fets passats i fer sentir sensacions com si les estiguéssim vivint. Hi ha diversos tipus i estils de música, la qual cosa ens fa estar més a prop d’ella i que cada hom se senti identificat.
La música ha estat present entre els humans des de la prehistòria, on l’ús de la música es relacionava amb tant amb els rituals supersticiosos i religiosos com amb els rituals d’aparellament. Des d’aquests primers moments de la història de la música, aquesta no ha deixat mai de formar part de la vida de les persones.
Es cert que la música ens pot ajudar en moments difícils i fer millors els moments bons, per altra banda aquesta és present pràcticament en tots els moments de les nostres vides des de festes, enterraments...
Per altra banda moltes pel·lícules i artistes utilitzen la música per apropar les persones al film i d’aquesta manera aconseguir una empatia amb el que està succeint en aquella escena i accentuar les emocions ja que les pel·lícules de por per exemple sense música no resulten se el mateix.
Com que la música té el poder de millorar o empitjorar el nostre estat d’ànim aquesta s’utilitza com a via d’ajuda en algunes malalties mentals i per afavorir la recuperació.
HIPOTESI:
El mite el qual es refereix que la música pot influir en les emocions i la pressa de decisions de les persones és cert.
Més del 50% dels enquestats donaran per vàlid aquest mite.
RESULTAT:
CONCLUSIÓ:
Ens va resultar molt difícil comprovar aquest mite, ja que cada hom té una forma diferent d’expressar els seus sentiments, i a diferència d’altres mites, que la resposta és binària és a dir que no excepte matisos aquest és molt personal i costa molt treure una conclusió al 100% vàlida sinó es realitza l’estudi a una quantitat molt gran de persones i tenint en compte factors com l’edat, el sexe...
El nostre objectiu principal fou descobrir com afecta la música a la població, per complir-lo vam reunir-nos amb un grup de deu persones les quals eres amistats pròximes, ja que el fet de conèixer-les va fer que personalitzem l’experiment i els resultats fossin més reals. Els passos que vàrem seguir van ser els següents;
En primer lloc vam parlar amb diverses persones per dur a terme l’experiment. Vam escollir persones de diferents edats, ja que així tindríem una variable més a tenir en compte. Vam dividir les persones en dos grups; un grup els vam posar música alegre i els altres música trista d’acord amb els gustos de cada un.
A continuació ens vam anar reunint amb les persones que formaven part de l’experiment. Les diferents cançons que vam escollir les podem trobar als annexes.
En primer lloc vam observar la seva reacció davant de les diferents cançons triades anteriorment i a continuació els i vam presentar unes situacions per comprovar si les seva actitud varia.
Situacions:
-
Estàs a la classe i tothom es comença a riure molt fort de tu. Després te n’adones de que tens un forat als pantalons. Com et sents?
-
Has estudiat molt per un examen i suspens
-
Te’n vas de vacances i quan tornes i obres la nevera veus que el menjar està podrit, quina és la teva reacció?


En conclusió, podem afirmar que la música ajuda a accentuar els sentiments però també cal recalcar que una cançó no té el poder de canviar l’estat d’ànim d’un extrem a un altre en qüestió de minuts. Fent l’experiment, hem pogut veure certs patrons que indicaven que la hipòtesi era certa però per obtenir uns millors resultats hauríem d’haver entrevistat a un nombre molt més gran de persones i de moltes edats diferents. El fet de que els experimentats no sabessin l’objectiu de la prova, va fer que els resultats fossin més verídics però menys extremistes.
Un fet que enforteix la certesa del mite, és que existeix una teràpia anomenada musicoteràpia que consisteix en l’ús de la música com ajuda a determinats trastorns per afavorir al benestar físic, mental i emocional. Últimament ha estat molt estudiada perquè pot ajudar en molts aspectes, des de utilitzar una cançó de bressol per tranquil·litzar i adormir a un nadó fins a utilitzar certs gèneres de música per tractar malalties psicològiques com l’autisme o altres trastorns neurològics.