Els animals tenen capacitat de memoritzar utilitzant un sistema de recompensa?
Els animals han sigut objecte d’estudi sobretot els rosegadors ja que tenen una estructura interna semblant a la dels humans els quals són considerats animals molt intel·ligents. Per determinar si els animals són intel·ligents els científics es fixen en la seva autoconsciència, la seva habilitat per aprendre i la capacitat que tenen per facilitar la seva vida.
Si ens fixem amb els gossos o els gats podem arribar a deduir que tenen capacitat d’aprendre gràcies a l’experiència.
Volem descobrir o determinar si els animals tenen la capacitat d’entendre el concepte de recompensa com els humans. Quan ens referim el “sistema de recompensa”, ens referim a un conjunt de factors que ens fan sentir bé desprès de realitzar alguna activitat i ens reforça positivament, els estímuls han de ser naturals, és a dir que els éssers humans no poden interferir.
És evident que els animals aprenen moltes coses des del dia del seu naixement, però d’una forma diferent a la dels humans, sinó que ho fan a partir de l’experiència i del model parental, i això els permet sobreviure i adaptar-se al medi.
Els humans tenim un sistema de recompensa que fa que repetim seguidament i cada vegada més freqüentment accions que augmenten el nostre benestar. D’aquí sorgeixen les addiccions, que són comportaments extrems d’aquest sistema de recompensa. I els animals, també tenen sistema de recompensa?
HIPÒTESI:
La majoria dels enquestats afirmaran que el mite és cert.
Els animals també tenen un sistema de recompensa molt semblant al dels humans.
RESULTATS:
COMPROVACIÓ:
Per demostrar la hipòtesi, vam arribar a la conclusió que la millor manera era fer un experiment amb un animal. Vam elegir la rata ja que era l’animal més accessible ja que un conegut nostre en tenia de mascota i ens la va deixar. L’experiment va tenir lloc durant dos dies consecutius. El primer dia vam agafar un galleda que mesurava un metre per un metre i la vam omplir d’aigua. Al mig i vam col·locar un pot de melmelada que feia la funció recompensa ja que vam fer una investigació i una de
les fòbies que tenen les rates és l’aigua, per tant al posar la rata al recipient, el seu instint de supervivència la portaria a trobar algun lloc on poder refugiar-se de l’aigua. La nostra hipòtesi era que el primer cop tardaria més a trobar el refugi ja que la seva capacitat de visió és baixa i a més el pot el vàrem col·locar de manera que no era visible per la rata. La següent vegada si les rates de veritat tenen un sistema de recompensa, capacitat d’aprendre i memoritzar el circuit aquesta tarda menys a trobar la recompensa.
CONCLUSIÓ:
Un cop realitzat l’experiment, vam poder comprovar que la hipòtesi era certa i encara més accentuada de com ens vàrem pensar. El primer dia, la rata va realitzar l’experiment amb un temps de 00:00s. Per altra banda en segon lloc, va tardar 00:00 menys que en el primer temps. Tret d’això podem concloure que els animals en concret els rosegadors (però també es pot aplicar en altres espècies animals) tenen capacitat per memoritzar certs circuits o accions gràcies el sistema de recompensa
que les ajuda a superar les seves pors per tal de arribar a un estat de benestar.
Vam realitzar un segon experiment el qual no ens va funcionar, aquest consistia en realitzar un laberint en el qual només hi havia una sortida possible de tres. En el final d’un circuit vam col·locar canella, ja que se sap que els ratolins els i agrada molt la canella, en un altre el sistema era tancat i finalment l’últim circuit la rata no arriba al final del laberint. Tot i això la rata com que no detectava cap amenaça per moure’s no va intentar sortir del laberint. Per tant d’aquest experiment no podem extreure cap resultat.
